Header
Luister Live VOS.fm Mail VOS.fm Twitter VOS.fm Facebook

Einde uitzendingen op FM komt in zicht

Minister van Economische Zaken Henk Kamp wil in 2016 kijken of begonnen kan worden met de afbouw van analoge FM-doorgifte van radiozenders. Voorwaarde is dan wel dat minstens vijftig procent van de Nederlandse huishoudens over een ontvanger beschikt waarmee uitzendingen in DAB+ kunnen worden ontvangen.

‘Daarbij wordt uiteraard aangesloten bij de ontwikkelingen in de rest van Europa’, schrijft de minister. Sinds 2003 wordt bij het verlenen van uitzendvergunningen ook een verplichting tot investeren in digitale radiotechniek opgelegd. Op 31 augustus 2017 verlopen de huidige vergunningen, maar Kamp wil ruim daarvoor al evaluëren of de analoge doorgifte ‘op termijn’ kan verdwijnen.

Indien dat niet zo is, worden de frequenties in 2017 als vanouds opnieuw verdeeld. De minister wil de komende maanden met de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ‘bezien in hoeverre het realistisch is dat in 2016 aan de voorwaarden voor het afschakelen van de FM voldaan kan worden en wat dit betekent voor de verdere digitalisering van de ether.’ –Bron: Villamedia–

Share Button