Header
Luister Live VOS.fm Mail VOS.fm Twitter VOS.fm Facebook

FORRER lithografie Nederlands Steendrukmuseum tot 10 april

geregistreerd_museumHet Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard presenteert van 17 oktober t/m 10 april 2016 de expositie FORRER lithografie. Een Nederlandse steendrukkerij begonnen door Jan Forrer en die opvolging vond door zijn twee zonen Gertjan en Martijn. Daarvan ontwikkelde Gertjan Forrer zich tot een meester-steendrukker van mondiale klasse. Vele kunstenaars van naam en faam uit binnen- en buitenland vonden vanaf midden jaren ’50 de weg naar deze steendrukkers om hun kunstlitho’s met groot vakmanschap te laten afdrukken.

Hoogwaardige kwaliteit
In de tentoonstelling zijn kunstlitho’s te zien van bekende namen, zoals Hans Erni, Anton Martineau, Marcel van Eeden, Emo Verkerk, Corneille, Lon Buttstedt, Helen Frik, Herman Gordijn, Piet Klaasse, Uwe Poth, Iris le Rütte, Achnaton Nassar, Hennie van der Vegt, Hans Hovy, Peter Pontiac, Nour-Eddine Jarram, Ingrid Simons, Pieter Laurens Mol, Herman Gordijn, René Boin, Reggy Gunn en Theo Wolvecamp. Maar ook bij het publiek minder bekende kunstenaars zijn vertegenwoordigd met verrassend grafisch werk. Zij hebben met name bekendheid in kringen van liefhebbers en verzamelaars. Daarnaast is er aandacht voor het spraakmakende door Forrer vervaardigde kunstboek uit 2000 van stichting BONK getiteld ‘De Nomaden’ waaraan vele kunstenaars hebben meegewerkt.steendruk

Bijzondere film
Alle getoonde litho’s zijn voorzien van veel achtergrondinformatie. In de vitrines is er aandacht voor kleiner werk en persoonlijke herinneringen. Een select aantal exclusieve litho’s is bovendien te koop tegen zeer bijzondere prijzen. Tijdens de expositie draait een onlangs opgedoken film uit 2001 met daarin een hoofdrol voor de gebroeders Forrer, maar tevens de in 2014 overleden beeldend kunstenaar Poen de Wijs.

Nico Vrielink komt een litho maken
Tijdens de expositieperiode vinden een aantal bijzondere lithografische activiteiten plaats, waaronder op 14 en 15 november 2015 het International Stone Printing Weekend waar het museum met gepaste trots Nico Vrielink verwelkomt om samen met Gertjan Forrer in open setting twee litho’s te maken. De uit Reusel afkomstige wereldvermaarde beeldend kunstenaar woont en werkt inmiddels decennia lang op Bali.steendruk museum

Geen toeslag
Het entreebewijs geeft zowel toegang tot deze expositie als tot het museum, waarvan de vaste collectie de bezoeker kennis laat maken met de in 1798 door Alois Senefelder uitgevonden steendruk of lithografie. Mondiaal gezien biedt het museum de bezoeker het meest complete overzicht van de geschiedenis daarvan. Adres: CAROLUS Gebouw, Oranje Nassaustraat 8 te Valkenswaard. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur. Entree: Vanaf 18 jaar : € 6,00, 13 tot 18 jaar/CJP/studenten : € 4,00, 0 t/m 12 jaar (onder begeleiding) : gratis. Museumkaart: gratis.   slider

Share Button