Header
Luister Live VOS.fm Mail VOS.fm Twitter VOS.fm Facebook

Museumweek in het Nederlands Steendruk Museum

steendrukDe landelijke Museumweek 2015 heeft als thema ‘ONS ECHTE GOUD’.
In Valkenswaard staan in dat kader in het weekend van 18 en 19 april de collecties van het Nederlands Steendrukmuseum en het Valkerij en Sigarenmakerijmuseum centraal.

Nederlands Steendrukmuseum
In het Nederlands Steendrukmuseum beleeft men ‘alles’ over het ontstaan en de toepassing van
de uitvinding van de steendruk en lithografie.  Momenteel trekt de expositie ‘EERSTE WERELDOORLOG in steendruk’ met iconische posters veel landelijk bezoek. Verder is er een doorlopende film over de steendruk en zijn er op beide dagen drukdemonstraties met uitleg in het museumatelier. Ook zullen de 100 jaar oude kolossale drukpersen gedemonstreerd worden.  Tijdens het museumweekend zijn er diverse speciale aanbiedingen in de museumwinkel van dit enige museum ter wereld over steendruk en lithografie. En natuurlijk zijn er mooie objecten waarbij de bezoeker een mooie selfie kan maken. Voor iedere bezoeker is er een leuke attentie.

Valkerij- en Sigarenmakerij Museum
Ook het Valkerij en Sigarenmakerij Museum is op zaterdag 18 en zondag 19 april gratis toegankelijk van 13:00 uur tot 17:00 uur. Op beide dagen kunnen bezoekers een indruk krijgen van wat het museum te bieden heeft. In het Sigarenmakerij Museum worden sigaren met de hand gemaakt, ook is een valkenier met verschillende roofvogels, zoals slechtvalk, havik en andere roofvogels aanwezig. Er is volop gelegenheid om van de valkenier informatie te krijgen over deze roofvogels, ze kunnen op de hand genomen worden en ook is het mogelijk om met een vogel op de foto te gaan (zelf fototoestel of telefoon meebrengen). Op zondag 19 april komt een valkenier demonstraties geven met een robothavik. Hij zal deze robothavik laten vliegen en uitleg geven over de functie van deze robotvogel.

Extra activiteiten op woensdag 22 april
Op woensdag 22 april is het Valkerij en Sigarenmakerij Museum tussen 13:30 uur en 16:00 uur gratis toegankelijk voor basisschoolkinderen. Voor deze scholieren worden verschillende activiteiten georganiseerd. Zo kunnen kinderen onder begeleiding een loer leren maken, er worden in het museum verhalen verteld, er is een valkenier met een levende roofvogel aanwezig (desgewenst kunnen kinderen met de vogel op de foto: zelf fototoestel of telefoon meebrengen), er kunnen puzzels worden gelegd en kinderen zien hoe sigaren met de hand worden gemaakt. Het Nederlands Steendrukmuseum is op deze woensdagmiddag vanaf 13.00 uur gratis voor jongeren t/m 18 jaar opengesteld. In het atelier vinden dan diverse drukdemonstraties plaats.

Share Button