Header
Luister Live VOS.fm Mail VOS.fm Twitter VOS.fm Facebook

EX LIBRIS Dag i.s.m. het Nederlands Steendrukmuseum

Op zaterdag 7 februari  organiseert in de foyer van het Carolus Gebouw waarin het museum is gevestigd de negende editie van de Ex-Libris Dag. Een ruildag en jaarlijks ´must´ voor de liefhebber van het fenomeen EX Libris. Ook dit jaar zal er voor de leden weer een bijzondere EX LIBRIS litho worden onthuld, die verkocht gaat worden tegen een zeer speciale prijs. De afgelopen jaren mocht de ruilbeurs zich in flinke belangstelling verheugen uit Nederland en België.

Wat is Ex Libris?
Een Ex Libris is een eigendomskenmerk (een klein plaatje) dat voorin een boek wordt geplakt, gestempeld of gestanst. Het wordt ook wel boekmerk genoemd. Ex libris is Latijn en betekent: uit de bibliotheek. Bedoeld wordt: uit de bibliotheek van degene van wie de naam op het plaatje staat vermeld.

Ex libris zijn bijna altijd voorzien van een afbeelding, vaak van symbolische aard, waarmee de eigenaar van het boek zich identificeert. Het maken van ex libris wordt soms als een aparte vorm van de beeldende kunst beschouwd.

Het Internationaal Ex libriscentrum in Sint-Niklaas heeft een verzameling van meer dan 160.000 ex libris. De stad Sint Niklaas schrijft ook om de twee jaar (onpare jaren) een belangrijke Ex libris-wedstrijd uit. Een wedstrijd waaraan soms meer dan 1000 kunstenaars deelnemen, waaronder vele belangrijke grafische kunstenaars. Er is tevens een tentoonstelling met fraaie catalogus.

De meest deskundige op het gebied van het ex libris in Nederland is ongetwijfeld Johan Schwencke (1887-1981). Van zijn hand verschenen tientallen boeken en bijdragen aan verschillende Ex libristijdschriften.imagesE240ALHH

Share Button