Header
Luister Live VOS.fm Mail VOS.fm Twitter VOS.fm Facebook

NATUURGETROUW GETEKEND expositie tot 2 april

Afbeeldingsresultaat voor theo van hoytemaDe mooiste prenten van Theo van Hoytema (1863-1917)Afbeeldingsresultaat voor theo van hoytema

 

Het Nederlands Steendrukmuseum zet t/m 2 april 2018 de Haagse kunstenaar Theo van Hoytema in de spotlight met een overzichtsexpositie van zijn lithografische werk.
Honderd jaar geleden, op 28 augustus 1917, overleed Theo van Hoytema.
Hij is vooral bekend geworden door zijn kleurrijke kalenders en gedetailleerde sprookjesboeken, maar al zijn grafische werk is van zeer hoog niveau.
Nog steeds worden zijn vrije prenten beschouwd als het allerbeste wat ooit in ons land op steen is gezet.
Daarmee is er voor het Nederlands Steendrukmuseum reden genoeg om een expositie te wijden aan het oeuvre van deze voor Nederland bijzondere kunstenaar.

Art Nouveau Afbeeldingsresultaat voor theo van hoytema

Theo van Hoytema wordt met zijn werk gerekend tot de Art Nouveau kunstenaars.
Hij was een veelzijdig kunstenaar die zich vooral richtte op de planten- en dierenwereld. Hier haalde hij zijn inspiratie vandaan. Met zijn map ‘Dierstudies’ heeft Van Hoytema in 1898 een absoluut hoogtepunt weten te bereiken. Topstukken hieruit zijn de litho’s ‘Angorakonijnen’ en ‘Zilverreigers’, waarbij hij gebruik maakt van reliëfdruk om de vacht en veren uit te laten komen. Dit is een zeer complexe techniek, waarbij een structuur in het papier wordt gedrukt.

Afbeeldingsresultaat voor theo van hoytemaDe expositie laat een breed overzicht zien van de kalenders, vrije prenten, boeken en toegepaste grafiek, zoals omslagbladen en affiches. Hiervoor is samengewerkt met o.a. het Haags Gemeentearchief en diverse particuliere verzamelaars.
Het museum is het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Gemeente Valkenswaard, onze sponsoren, donateurs en vrienden zeer erkentelijk voor het mede mogelijk maken van deze expositie.

Nederlands Steendrukmuseum  
Oranje Nassaustraat 8c
5554 AG  Valkenswaard
Telefoon: 204 98 41
www.steendrukmuseum.nl

www.facebook.com/NederlandsSteendrukmuseum

 

 

Share Button