Header
Luister Live VOS.fm Mail VOS.fm Twitter VOS.fm Facebook

Cursussen Kunstgeschiedenis

Dinsdagavond 27 januari start bij Volksuniversiteit de Draaikolk een achtdelige cursus ‘Vrouwen in de Kunst’. De vrouw is al sinds het ontstaan van de kunst een van de meeste geliefde thema’s. Van Madonna tot Femme Fatale. Zij wordt in verschillende rollen geplaatst, die zowel iconisch als cliché zijn geworden.

Lange tijd was de vrouw het object binnen de kunst, maar tegenwoordig is het de normaalste zaak dat vrouwen zelf ook kwast, beitel of camera ter hand nemen. Hoe heeft het beeld van de vrouw in de kunst zich ontwikkeld en wie zijn de kunstenaressen die langzaamaan erkend zijn door de kunstgeschiedenis?

In acht lessen wordt verteld over beroemde vrouwelijke kunstenaars en de rol die zij gespeeld hebben. Zo krijgen cursisten een goed idee van dit veelzijdig onderwerp en worden zij geprikkeld om vrouwen in de kunst met een frisse blik te bekijken. De reader die zij kunnen aanschaffen, geeft een algemeen overzicht over vrouwen in de kunst.

Renaissance

Op woensdagavond 28 januari start een achtdelige cursus met als onderwerp ‘Van Renaissance tot Barok’. Dit is het derde blok van de reeks ‘Inleiding in de Kunstgeschiedenis’, die de afgelopen tijd bij De Draaikolk is aangeboden. In de eerste blokken hielden we ons bezig met de Oudheid en de Middeleeuwen en nu komen we uit bij de Renaissance, de periode van Brunelleschi en Michelangelo.

De Renaissance gaat over in de Barok, waaronder ook onze Hollandse Gouden Eeuw valt. Reken dus op indrukwekkende gebouwen en intrigerende schilderijen van de grootste meesters uit de westerse kunstgeschiedenis. Bij deze cursus hoort een reader die bij docente Yvonne Vetjens kan worden aangeschaft. Meer informatie en inschrijven via: www.draaikolk.nl.1376059845000-Mona-Lisa-2

Share Button